Hoe werkt Guasha therapie?

De naam Guasha staat voor het verwijderen van afvalstoffen. Door  je vaker met Guasha te laten behandelen komt er meer zuurstof in het bloed en nemen de afvalstoffen in het lichaam af. Hierdoor verminderen fysieke klachten en revitaliseerd het bewustzijn en onze psyche. Het zorgt voor een goede balans in lichaam, geest en emoties.

Guasha is een schraaptechniek afkomstig uit Zuidoost-Azië, welke al meer dan tweeduizend jaar oud is. In oude geschriften van zo’n 200 jaar voor Christus, was er al sprake van een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen.

Door de eeuwen heen ontwikkelde zich schraap-instrumenten, gemaakt uit diverse materialen zoals hout, bamboe, hoorn, metaal, gesteenten en hars tot kunststof toe.

De schraaptechniek is in China verder ontwikkeld tot een genezende therapie. Guasha therapie is een belangrijk onderdeel geworden in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Deze therapie wordt veel toegepast in Chinese gezondheidscentra en door therapeuten.

Guasha kan bij vele klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten.

Bij de behandeling wordt een ontgiftende olie op de huid gebracht.
Op de plaats waarop de olie is aangebracht begint de therapeut dan met een speciale schraper te “schrapen”. De schraper is meestal vervaardigd uit jade of hoorn. Maar kan ook uit andere materialen bestaan die elk hun werking of eigenschappen hebben.

De therapeut oefent druk uit in het bindweefsel wat een zuigende werking heeft op de huid. Deze druk zorgt ervoor dat afvalstoffen naar de oppervlakte komen.

De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkades (afvalstoffen/toxines) zijn, verschijnen “bloeduitstortingen” (Sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars.
Aan de kleur van de Sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen.

De afvalstoffen die in de huid komen worden gedetecteerd en afgevoerd door het lymfesysteem. Hierdoor wordt het zelf herstellende vermogen van het lichaam geactiveerd wat klachten verminderd en/of oplost.